Sivut

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

L'amour

Tämänkertaisen bloggaukseni aihe heräsi minulle esitetyistä kysymyksistä, ja erään lukijani mietteistä - kiitos niistä. Voit lukea ne esittelyosioni neljännestä kommentista.

Päätin lähestyä aihealuetta kautta rantain, ja lähteä liikkeelle rakkaudesta. Aiheesta josta on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja, tehty lukemattomia runoja sekä lauluja, ja jota filosofit ovat pohdiskelleet vuosituhansia.

Myönnän olevani heikoilla jäillä. Vaikka puhun ja pussaaan, niin olen silti suomalainen mies. Hädin tuskin muistan mitä Diotima kertoi Sokratekselle rakkaudesta Platonin kuuluisassa Pidot-dialogissa.

Ei se mitään. Katsotaan mihin asti jää kantaa, vai kantaako ollenkaan. Anna palautetta. Ajaako Karppinen tällä kertaa mielestäsi pahastikin metsään? Mitä mieltä itse asiasta olet? Kuulisin ajatuksiasi ja mietteitäsi erittäin mielelläni.

Omasta mielestäni rakkaus on täysin subjektiivinen kokemus. Sinä koet sen erilailla kuin minä. Aivan kuten kaksi ihmistä kokee heidän välisensä rakkauden eritavalla, kumpikin omallaan. Esimerkiksi äidin lasta kohtaan kokema rakkaus on varmasti hyvin erilainen, kuin lapsen äitiä kohtaan kokema rakkaus. Sama pätee pariskuntiin.

Lisäksi rakkaus näyttäytyy hyvin monenmuotoisena. Tunnekokemus riippuu ja vaihtelee kohteen mukaan. Se on erilainen vaikkapa äitiä, isää, sisaruksia, puolisoa ja lapsia kohtaan. Kiihkeä nuori rakkaus on erilaista kuin vuosikymmeniä kestänyt rakkaus, ja niin edelleen. Ja koska rakkaus on subjektiivinen kokemus, ei se välttämättä ole molemminpuolista. Se voi yhtä hyvin olla vain yksipuolista.

Mielestäni rakkauden kohde voi olla jokin muu kuin toinen ihminen. Sen ei siis välttämättä tarvitse olla ihmisten välistä. On itserakkautta, jumalan rakkautta (kristinuskon perusta) ja eläinrakkautta. Joku rakastaa omaa kotia, toinen isänmaata ja kolmas luontoa.

Itse en ainakaan tohdi väittää näitä rakkauksia ihmisten välistä rakkautta pinnallisemmaksi. Siinä missä joku on äärimmäisen itserakas ja ehkä jopa kykenemätön rakastamaan muita, on toinen valmis antamaan henkensä uskontonsa tai isänmaansa puolesta.

Mielestäni rakkaus ei myöskään ole ainoastaan ihmisolentojen (homo sapiens) yksinoikeus. Myös eläimet rakastavat toisiaan. Moni eläinlaji on jopa täysin yksiavioisia, kuten Serengetin luonnonpuistossa näkemäni piskuruinen Kirk's dik-dik antilooppi. Ja toki eläimet myös tarvitsevat hoivaa ja hellyttää, ainakin jotkut lajit, kuten Harry Harlow kiistanalaisissa eläinkokeissaan osoitti.

No mutta mites sitten on niiden brändien laita. Ainakin teinityttöjen tunnekokemukset Justin Bieberiä kohtaan tuntuivat viime viikolla olleen aika vahvat. Kyllä. Mielestäni teinitytöt olivat hullaantuneita brändättyyn tuotteeseen nimeltä Justin Bieber, eivätkä itse henkilöön.

Entäs sitten urheilujoukkueiden kannattajat, joilla saattaa olla hyvinkin suuria tunteita suosikkijoukkueitaan kohtaan. Esimerkiksi Espanjassa vanhemmat rekisteröivät vauvojaan FC Barcelona kannattajajäseniksi, kun taas Englannissa jalkapallohuligaanit osoittavat suuria tunteitaan muilla tavoin.

Mitä mieltä olet, voiko näiden kohdalla puhua rakkaudesta? Ainakin ihmiset ovat näiden eteen valmiita tekemään suuriakin asioita pyyteettömästi. Ilman itsekkäitä tarkoitusperiä ja oman edun tavoittelua. Lisäksi he kokisivat suurta menettämisen tuskaa ja kaipuuta, jos menettäisivät tunteidensa kohteen. He ovat siis brändeihin syvästi kiintyneitä.

Mutta pitäisikö näiden kohdalla silti puhua jostain muusta kuin rakkaudesta? Kenties fanituksesta tai tykkäämisestä? Pitäisikö rakkautta käyttää ainoastaan ihmisiä kohtaan kokemistamme tunteista puhuttaessa? Ei ainakaan omasta mielestäni.

Mutta mitä mieltä sinä olet? Rakastatko sinä kenties jotain brändejä, tuotteita, esineitä tai asioita? Entä ruokaa, lemmikkieläintä, harrastusta tai vaikkapa bändiä? Vai tykkäätkö mieluummin omasta kodista ja fanitat isänmaata? Erittäin mielelläni kuulisin ajatuksiasi ja mietteitäsi asiasta.

Ai niin, mites ne Karppisen omat tunteet Applen ja Louis Vuittonin tuotteita kohtaan? Mitä tarkoitan kun sanon rakastavani niitä? Tiedän etten tässä vappupuheessa suoraan minulle esitettyihin kysymyksiin vastannut. Teen sen heti seuraavassa bloggauksessa.

Hyvää vappua. Peace and Love.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti