Sivut

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Luovan työn tehdas

Paiskitko sinä hommia luovan työn tehtaassa? Jos olet esimerkiksi koodari tai työskentelet asiantuntijatöissä, niin vastaus on mitä todennäköisimmin kyllä. Suurin osa asiantuntijatyöstä kun on nykyään tavalla tai toisella niin kutsuttua tietotyötä tai luovaa työtä.

Siis sellaista työtä jossa pitää oikeasti miettiä ja käyttää omaa pääkoppaa, jossa laatu voittaa aina määrään. Työtä jossa hyödytään fiksuista ja älykkäistä ratkaisuista, oikeasti mietityistä briljanteista ideoista, sen sijaan että kaivetaan ojaa puoliunessa 8.00 – 16.00.

Jos paiskit hommia luovan työn tehtaassa, niin millaisessa tehtaassa töitä teet? Miltä tehtaanne ”materiaalivirta” näyttää? Lähdetäänkö siellä aina niin sanotusti nollista liikkeelle? Mietitään joka kerta täysin ainutlaatuinen, uniikki ratkaisu, jopa samantyyppisiin ongelmiin / tarpeisiin.

Jos toimintaa vertaa entisajan tehtaaseen, niin voisiko tehtaan toiminnan ajatella olevan analoginen siihen, että joka kerta lähdetään erikseen raaka-aineen hakuun - kaivokseen niin sanotusti malmia kaivamaan? Luultavasti vuosien mittaan on kyllä kertynyt tietoa siitä, millaista malmia juuri tämän ratkaisun työstämiseen tarvitaan, ja mistä sitä löytää, mutta siinä se sitten melkein onkin.

Raaka-aineen haun jälkeen, kun tarvittavat rakennuspalikat on saatu kerättyä, voidaan tehtaassa aloittaa ainutlaatuisten ratkaisujen jalostus. Lopulta luovan työn tuotokset ja saadut opit joutuvat isommassa mittakaavassa "kaatopaikalle". Toisin sanoen tehtaassa työstettyjä älykkäitä ratkaisuja ei enää tulevaisuudessa uudelleen hyödynnetä, ei ainakaan laajamittaisesti, koko tehtaan mittakaavassa.

Ainoastaan itse saatat tulevaisuudessa samanlaiseen ongelmaan / tarpeeseen törmätessäsi muistella, että olet joskus vastaavan asian parissa painiskellut ja ihan käyvän ratkaisun ongelmaan keksinyt. Ehkä tällöin sinun ei tarvitsekaan lähteä malmia louhimaan, vaan voit sen sijaan hyödyntää aiempaa ratkaisua, kunhan sen vain jostain ensiksi löydät.

Ehkäpä kaivoksen sijaan suuntaatkin tällä kertaa luovan työn kaatopaikalle aiempia ratkaisuja tonkimaan. Ja jos ja kun satut aiemmin tekemäsi ratkaisun jostain löytämään, saat tehostettua tehtaan toimintaa ja parannettua sen tuottavuutta ainakin tässä yksittäistapauksessa. Tässä tapauksessa pyörää ei tarvinnutkaan keksiä uudelleen.

Eli voisiko tehtaanne ajatella olevan luovan työn ratkaisuja saastuttava tehdas, jossa vallitsee kertakäyttökulttuuri? Sellainen jossa briljantit ratkaisut keksitään eripuolilla tehdasta aina vain uudestaan, ja jossa toinen toistaan hienommat timanttiset ratkaisut lentää kaatopaikalle.

Vai onko tehtaanne kenties ”vihreä”? Sellainen jossa kierrätys- ja uusiokäyttökulttuuri kukoistaa, ja jossa kaatopaikalle joutava ”jäte” on minimaalista. Sellainen jossa ihmiset tietävät kuinka keksityt ratkaisut lajitellaan - mihin pönttöön mikin ratkaisu laitetaan, jotta uusiokäyttö olisi mahdollisimman suurta ja vaivatonta. Lisäksi he tietävät mistä kertaalleen työstettyjä ratkaisuja löytää uudelleen käytettäväksi.

Eli miten on, onko luovan työn tehtaanne ”saastuttava” vai ”vihreä”? Suoltaako se ulos alusta asti keksittyjä älykkäitä ratkaisuja, joita enää koskaan uudelleen käytetä? Vai kukoistaako siellä kierrätys- ja uusiokäyttökulttuuri?

Jos tehtaanne on saastuttava, niin mistä se johtuu? Kuinka siitä voisi tehdä entistä vihreämmän? Kuinka siellä saataisiin kertaalleen keksityt ratkaisut paremmin uusiokäyttöön?

1 kommentti :

  1. Kuulostaa niin tutulta! Ainakin meidän firmassa kaikki menee lähtökohtaisesti roskiin ja koodarit haluaa tehdä aina kaiken alusta. Tehokkuus on mitä sattuu.

    VastaaPoista